Διασταυρούμενη επιμόλυνση: τι είναι και πως θα την αποφύγουμε

Η αποφυγή ανάπτυξης μικροοργανισμών στα τρόφιμα σχετίζεται άμεσα με την ασφάλειά αυτών και την ασφάλεια των καταναλωτών. Τα μικρόβια έχουν την ικανότητα να μεταφέρονται πολύ γρήγορα και να πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Το γεγονός αυτό ευνοεί τη μετακίνησή τους από το ωμό κρέας στον άνθρωπο ή σε άλλα τρόφιμα (π.χ., λαχανικά που προορίζονται να φάμε στη σαλάτα), και από τα ωμά τρόφιμα στα μαγειρεμένα φαγητά. Αυτή η μεταφορά των μικροβίων λέγεται «διασταυρούμενη επιμόλυνση».
Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές για να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση;
- Καθαρίζουμε τα χέρια μας & τον εξοπλισμό καλά πριν μαγειρέψουμε & μετά την κάθε παρασκευή. Για παράδειγμα, αφού χειριστούμε το ωμό κρέας, πλένουμε καλά τα χέρια μας και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες παρασκευές. Μπορούμε να φοράμε και γάντια μίας χρήσεως.
- Χρησιμοποιούμε διαφορετικό εξοπλισμό π.χ. επιφάνειες κοπής και μαχαίρια στα διάφορα τρόφιμα, δηλαδή δεν κόβουμε με το ίδιο μαχαίρι τα ωμά κρέατα και τα λαχανικά.
- Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε κλειστά σκεύη για να αποφεύγουμε την επαφή μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων.
- Κατά την απόψυξη του ωμού κρέατος φροντίζουμε να μην στάζει και μολύνει άλλα τρόφιμα ή σκεύη, ως εκ τούτου το τοποθετούμε στο κάτω ράφι του ψυγείου.
Πηγή: www.diatrofikoiodigoi.gr
Φωτογραφία: unsplash/conscious-design-AD