Αυγά: πληροφορίες, οδηγίες και tips που θα σας λύσουν τα χέρια (μέρος Β)

Τα αυγά αποτελούν μία νόστιμη και θρεπτική τροφή, με ποικίλους τρόπους μαγειρέματος για όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι, ίσως, λίγο παρεξηγημένα αφού δεν είναι λίγες οι φορές που διχαζόμαστε για το πόσο ποιοτικά και φρέσκα είναι, αλλά και για το ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατανάλωσής τους. Μαζί θα δούμε πως να τα επιλέγουμε, τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά αλλά και την διατήρησή τους, πως θα ελέγχουμε αν είναι φρέσκα, ποια είναι η διατροφική τους αξία αλλά και ενδιαφέρουσες πληροφορίες και tips!

Τι σημαίνουν τα στοιχεία που αναγράφονται στα αυγά;

Το πρώτο νούμερο δείχνει τη μέθοδο εκτροφής της κότας όπου:

  • 0Βιολογικής παραγωγής· αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες, αλλά τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικές τροφές όπως καλαμπόκι και σιτάρι
  • 1 – Ελευθέρας βοσκής· αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες στη φύση
  • 2 – Αχυρώνα· αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες σε ένα σύστημα ειδικά διαμορφωμένο ώστε να τις κρατάει καθαρές και ασφαλείς
  • 3 – Κλωβοστοιχίας· αυγά από κότες που ζουν σε μια μονάδα με διάταξη σειρών και στηλών ίδιων κλωβών που συνδέονται μεταξύ τους.

Ακολουθούν δύο γράμματα που δηλώνουν την χώρα προέλευσης και έπειτα οι υπόλοιποι αριθμοί δηλώνουν τη μονάδα και το θάλαμο παραγωγής αλλά και τον κωδικό παρτίδας. Είναι σημαντικοί για τον καταναλωτή μόνο αν υπάρξει ανάκληση παρτίδας από τον αρμόδιο οργανισμό.

Τι αξίζει να ξέρετε για τα αυγά:

  • Στα αναγραφόμενα στοιχεία της συσκευασίας των αυγών οφείλουμε να προσέξουμε κυρίως την κατηγορία ποιότητας (Α ή Β), τη μέθοδο εκτροφής (πρώτος αριθμός στη σφραγίδα), τη χώρα παραγωγής (π.χ. EL, Ελλάδα), την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας καθώς επίσης να προσέξουμε να μην είναι ραγισμένα ή σπασμένα. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και στα χύμα αυγά πρέπει να υπάρχει σήμανση με την κατηγορία του αυγού (Α ή Β), την μέθοδο εκτροφής, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, την κατηγορία βάρους και τον κωδικό παραγωγού.
  • Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ενός τροφίμου είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητές του σε κατάλληλες συνθήκες διατηρήσεως και στα αυγά ορίζεται στις 28 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο μετά την ημέρα ωοτοκίας.
  • Οι εκφράσεις «εξαιρετικά» ή «εξαιρετικά φρέσκα» μπορούν να χρησιμοποιούνται ως πρόσθετη ένδειξη ποιότητας στις συσκευασίες αυγών της κατηγορίας Α έως την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
  • Ο λόγος που στα σημεία πώλησης δεν τα βρίσκουμε στα ψυγεία έχει να κάνει με την μικροβιακή σταθερότητά τους. Η φύλαξη κρύων αυγών σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση υδρατμών, η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηρίων στο κέλυφος και ενδεχομένως τη διείσδυσή τους στο αυγό. Για το λόγο αυτό, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται κατά προτίμηση σε σταθερή θερμοκρασία και δεν πρέπει, κατά κανόνα, να ψύχονται πριν από την πώλησή τους στον τελικό καταναλωτή.
  • Κατά κανόνα, τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται ή να καθαρίζονται διότι τέτοιου είδους πρακτικές μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο κέλυφος του αυγού, το οποίο διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες και αποτελεί για το αυγό αποτελεσματικό φραγμό στη διείσδυση βακτηρίων
  • Αναφορικά με την ηλικία της κότας, αυτή είναι ο λόγος για τον οποίο προκύπτουν τα δίκροκα αυγά. Κότες πολύ μικρής ή πολύ μεγάλης ηλικίας, λόγω ασταθούς κύκλου, μας κάνουν την έκπληξη, προσφέροντάς μας δύο κρόκους σε έναν.
  • Μετά την τοποθέτηση των αυγών στο ψυγείο, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι προκειμένου να αποφύγουμε την επιμόλυνση, καθώς ό,τι μικροργανισμός υπάρχει στο αυγό είναι εξωτερικά.

2 test ελέγχου της φρεσκάδας των αυγών

  • Test βύθισης! – Χωρίς να τα σπάσουμε, βυθίζουμε το αυγό σε ένα ποτήρι νερό. Παρατηρούμε ότι το πολύ φρέσκο αυγό (μέχρι 9 ημέρες) βυθίζεται στον πάτο του ποτηριού οριζοντίως, λόγω του ότι ο αεροθάλαμος είναι ακόμα πολύ μικρός, και συνεπώς το αυγό δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αέρα. Το φρέσκο αυγό (10-28 ημέρες) θα βυθιστεί στον πάτο του ποτηριού, αλλά θα σταθεί όρθιο σε κλίση. Τέλος, το μπαγιάτικο θα σταθεί εντελώς όρθιο.
  • Test με το ασπράδι! – Αφού τα σπάσουμε, παρατηρούμε το πόσο πολύ απλώνει το ασπράδι. Το ασπράδι ενός πολύ φρέσκου θα παραμείνει συμπαγές και δεν θα απλώσει καθόλου. Αυτό του φρέσκου θα απλωθεί ελαφρώς στο πιάτο, ενώ αυτό του μπαγιάτικου θα είναι απολύτως υγρό και θα απλωθεί πολύ.

Πώς συντηρούμε τα αυγά;

  1. Αφού αγοραστούν, τα αυγά τοποθετούνται στο ψυγείο και κατά προτίμηση όχι στην πόρτα για να μην μεταβάλλεται διαρκώς η θερμοκρασία τους
  2. Φυλάσσονται σε κλειστά δοχεία για αποφυγή προσρόφησης δυσάρεστων οσμών από τους πόρους του κελύφους τους
  3. Τα βρασμένα αυγά, πρέπει να κρυώσουν άμεσα (μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες) και έπειτα να συντηρηθούν εντός ψυγείου

    Το άρθρο αυτό γράφτηκε σε συνεργασία με την τεχνολόγο-επιστήμονα τροφίμων Καλαπούτη Αφροδίτη.

Πηγές:

www.diatrofikoiodigoi.gr

www.eur-lex.europa.euΦωτογραφία: Morgane- Perraud/unsplash