5+1 συνήθειες ενός επιστήμονα-τεχνολόγου τροφίμων που καλό είναι να υιοθετήσετε

Ένας επιστήμονας-τεχνολόγος τροφίμων μελετάει τα τρόφιμα από τη φυσικοχημική, μικροβιολογική και οργανοληπτική πλευρά τους με βάση τις αρχές της επιστήμης τροφίμων. Είναι υπεύθυνος για τον ποιοτικό έλεγχο των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος, την ασφαλή επεξεργασία τους, την εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στη βιομηχανία, την έρευνα και ανάπτυξη νέων μεθόδων και καινοτόμων υλών, την ανάλυση τροφίμων και την παρουσίαση διατροφικής ετικέτας ενώ οφείλει να είναι γνώστης της νομοθεσίας σχετικά με τα τρόφιμα.

Αυτό σημαίνει ότι από το πρώτο έως το τελικό στάδιο ενός τροφίμου, ο επιστήμονας τροφίμων μεριμνεί για να βρείτε ασφαλές, θρεπτικό και νόστιμο το τρόφιμο στα ράφια της αγοράς.Γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις αρχές διατήρησης των τροφίμων αλλά και τους τρόπους να επωφεληθεί κανείς από τα συστατικά αυτών, ένας επιστήμονας τροφίμων είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να προτείνει απλές τακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο καταναλωτής σπίτι του για την καλύτερη δυνατή συντήρηση.

5+1 συνήθειες ενός επιστήμονα-τεχνολόγου τροφίμων στο σπίτι που μπορεί να υιοθετήσουν οι καταναλωτές:

  • Ξεπαγώνει τα τρόφιμα στο ψυγείο, καθώς αυτός είναι ο προτεινόμενος και πιο ασφαλής τρόπος απόψυξης.
  • Οργανώνει τα γεύματα της εβδομάδας & αξιοποιεί τα leftovers. Έτσι, μειώνεται η σπατάλη φαγητού (food waste) και υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός των γευμάτων και όχι βιαστική αναζήτηση φαγητού τελευταία στιγμή.
  • Διαβάζει τη διατροφική ετικέτα πριν αγοράσει ένα προϊόν. Η διατροφική ετικέτα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο και είναι πολύ σημαντική για να δώσει στον καταναλωτή τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται πριν επιλέξει ένα προϊόν.
  • Δεν αφήνει το μαγειρεμένο φαγητό όλη μέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα να γνωρίζει κανείς ότι η θερμοκρασία ανάπτυξης των μικροοργανισμών είναι 5-60°C, ως εκ τούτου είναι απαγορευτικό να αφήνουμε για πάνω από δύο ώρες το φαγητό εκτός ψυγείου.
  • Επιλέγει φρούτα & λαχανικά εποχής, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτα γεύση και αρώματα.
  • Σημειώνει ημερομηνία παρασκευής ενός φαγητού που περίσσεψε και θέλει να το αποθηκεύσει σε περιέκτη και στις συσκευασίες που ανοίγει π.χ. συσκευασμένο τριμμένο τυρί για να ξέρει μέχρι ποια μέρα μπορεί να το καταναλώσει.

Φωτογραφία: unsplash