Πως κάνουμε ασφαλή απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων;

Πολλοί καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον τρόπο κατάψυξης ενός τροφίμου και όχι στην απόψυξη αυτού. Παρόλα αυτά. η απόψυξη είναι εξίσου σημαντική, και πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο έτσι, ώστε να μην πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούω ότι πολλοί αφήνουν στον πάγκο της κουζίνας κάποιο τρόφιμο να ξεπαγώσει λίγες ώρες πριν το μαγειρέψουν. Αυτός, όμως, δεν είναι ασφαλής τρόπος απόψυξης και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Ο ιδανικός τρόπος απόψυξης είναι στη συντήρηση του ψυγείου. Προϋποθέτει να έχετε οργανωθεί στο τι και πότε θα μαγειρέψετε, καθώς αυτός ο τρόπος χρειάζεται πολλές ώρες. Γι΄αυτό είναι και ο πιο κατάλληλος, αφού αποψύχει το τρόφιμο ήπια, σταδιακά και σε θερμοκρασίες ασφαλείς χωρίς να το περνάει από την επικίνδυνη ζώνη ανάπτυξης μικροοργανισμών (5-60°C). Αν δεν έχετε τόσο χρόνο ή έχετε αποφασίσει τελευταία στιγμή ότι χρειάζεστε κάτι από την κατάψυξη, τότε μπορείτε να κάνετε απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων ή με κρύο νερό σε αδιάβροχη σακούλα αλλάζοντας το νερό ανά μισή ώρα. Αλλά πρέπει να προσέξετε στις μεθόδους αυτές ότι τα τρόφιμα θα πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως, σε αντίθεση με την σταδιακή απόψυξη στο ψυγείο, όπου τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο και να μην μαγειρευτούν αμέσως.

Δεν κάνουμε ποτέ απόψυξη με ζεστό νερό ή αφήνοντας το τρόφιμο εκτός ψυγείου στον πάγκο της κουζίνας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Επίσης, δεν επιτρέπεται να καταψύξετε ξανά κρέας που έχετε αποψύξει. Τέλος, κατά την απόψυξη του ωμού κρέατος φροντίστε να μην στάζει και μολύνει άλλα τρόφιμα ή σκεύη.

Πηγή: www.diatrofikoiodigoi.gr

Εικόνα: bozhin karaivanov/unsplash