Απίθανοι κολοκυθοκεφτέδες στον φούρνο

Κολοκυθοκεφτέδες στον φούρνο
Μπορεί να χαιρετήσαμε το αγαπημένο καλοκαιράκι αλλά μπορούμε ακόμη να απολαμβάνουμε την αγαπημένη αλμυρή λιχουδιά της πιο ζεστής εποχής. Κολοκυθοκεφτέδες σημαίνει μεγάλη παρέα γύρω από ένα τραπέζι, γέλια, κρύες μπίρες, φαγητό μετά την παραλία και κουβέντες μέχρι να βραδιάσει. Και γιατί αυτή την όμορφη ανάμνηση να μην την μεταφέρουμε σπίτι μας με μία πιο ελαφριά εκδοχή τους που δεν στερείται σε τίποτα στη γεύση; Απίθανοι κολοκυθοκεφτέδες στον φούρνο χωρίς αυγά, με φέτα ή χωρίς (για όσους νηστεύουν ή είναι χορτοφάγοι).
Χρόνος προετοιμασίας 20 minutes
Χρόνος μαγειρέματος 45 minutes

Υλικά
  

  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια (3 σχετικά μεγάλα)
  • 2 τμχ καρότα
  • 1 τμχ κρεμμύδι
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • 60 γρ αλεύρι γοχ
  • 60 γτ ρεβυθάλευρο (δείτε τις σημειώσεις για αντικατάσταση)
  • 3-4 κσ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ αποξηραμένο δυόσμο
  • 1 κγ αλάτι
  • 1/3 κγ πιπέρι
  • 1/3 κγ γλυκιά πάπρικα
  • 1 κγ baking powder

Προαιρετικά

  • 100 γρ τυρί φέτα
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Οδηγίες εκτέλεσης
 

  • Τρίβουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Στίβουμε τα λαχανικά να βγάλουν τα υγρά τους και τα μεταφέρουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 40-45'.

Σημειώσεις

  • Δοκίμασα τη συνταγή και με  120 γρ αλεύρι γοχ μόνο, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε από τις δύο επιλογές.
  • Μπορείτε να προσθέσετε τυρί φέτα προαιρετικά. Θα την ρίξετε στο τέλος στο μίγμα (100 γρ ή και περισσότερο αν σας αρέσει).
  • Το φρέσκο κρεμμύδι δίνει μία πιο πικάντικη γεύση αλλά δεν αρέσει σε όλους αυτό, οπότε μπορείτε και να το παραλείψετε.
  • Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό σας αρέσει π.χ. άνηθο.
  • Αν δεν εξαφανιστούν αμέσως, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι 3-4 ημέρες.
Πρόταση σερβιρίσματος: Ταιριάζει υπέροχα με μία δροστιστική σος γιαουρτιού, ενδεικτικά: γιαούρτι, μουστάρδα, λίγο λεμόνι, άνηθο, αλάτι, πιπέρι.