Τρουφάκια κάστανου
Θα έλεγε κανείς ότι τα τρουφάκια είναι ένα κλασικό γλύκισμα. Και πως να πειράξει κανείς το κλασικό; Μερικές φορές, όμως, οι ιδέες που έχουμε για παραλλαγές κλασικών συνταγών πρέπει να δοκιμάζονται και αυτά τα τρουφάκια είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού. Άλλωστε η γεύση τους έπεισε και τους πιο απαιτητικούς και κλασικούς, τις γιαγιάδες μου! Τα μικρά αυτά θαυματάκια φτιαγμένα με κάστανο και χουρμά βουτήχτηκαν στη σοκολάτα και απογειώθηκαν. Η απίστευτα πλούσια γεύση τους, η διακριτική σπιρτάδα τους, η βελούδινη υφή τους και το γεμάτο μνήμες άρωμά τους θα τα κάνουν μία από τις πιο αγαπημένες σας συνταγές, είτε είστε λάτρεις του κάστανου είτε όχι. Χωρίς ίχνος ζάχαρης, που πιστέψτε με δεν τους λείπει καθόλου , είναι θρεπτικά και απαιτούν λίγα μόνο λεπτά από τον χρόνο σας. Είναι ιδανικά για να εντυπωσιάσετε στις γιορτές, προσφέροντας τα για κέρασμα.
Χρόνος προετοιμασίας 10 minutes mins
- 240 γρ κάστανα βρασμένα κτήμα Διαμάντη
- 80 γρ βασιλικοί χουρμάδες (4 περίπου)
- 140 γρ βούτυρο κάσιους
- 70 γρ βρώμη
- 2-3 κγ μέλι
- 2 κσ κονιάκ
- 1 κγ κανέλα
- 1/4 κγ γαρίφαλο
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Επικάλυψη
- 200 γρ μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (ή κουβερτούρα)
Πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ τα κάστανα με τους χουρμάδες και το κονιάκ.
Προσθέτουμε το βούτυρο κάσιους, το μέλι και ανακατεύουμε ακόμη λίγο. Η υφή που θέλουμε είναι σαν πουρές και όχι μικρά κομματάκια, οπότε μπλεντάρουμε μέχρι να γίνει αυτό. Αν χρειαστεί λίγο υγρό, προσθέστε 1 κσ νερό.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το μίγμα του πουρέ που δημιουργήθηκε και βάζουμε στο ίδιο μπλέντερ τη βρώμη να γίνει ελαφρώς σπασμένη, όχι σκόνη.
Προσθέτουμε τη βρώμη και τα υπόλοιπα συστατικά στο μπολ με το μίγμα του κάστανου, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας.
Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει η ζύμη, όσο λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Πλάθουμε το μίγμα μας σε μπαλάκια των 20 γρ περίπου και τα περνάμε από τη λιωμένη σοκολάτα.
Τα τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει η σοκολάτα και τα αποθηκεύουμε εκεί σε περιέκτη.
- Αν οι χουρμάδες δεν είναι πολύ μαλακοί, μπορείτε να τους μουλιάσετε αν και οι βασιλικοί είναι μαλακοί.
- Μπορείτε να βάλατε αντί για κονιάκ, μπράντι, ρούμι ή baileys.
- Σε περίπτωση που δεν θέλετε να έχουν αλκοόλ, μπορείτε να προσθέσετε νερό ή γάλα. Δεν θα πρότεινα χυμό πορτοκαλιού γιατί το δοκίμασα και καλύπτει τη γεύση των υπολοίπων πολύ. Το κονιάκ αναδεικνύει τη γεύση όσο θέλουμε.