Go Back
Νηστίσιμα τσουρέκια με μέλι
Το τσουρέκι είναι η γλυκιά απόλαυση που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με το Πάσχα και όσοι νηστεύουν ανυπομονούν να περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα για να το γευτούν! Με αυτή τη συνταγή, δε χρειάζεται να περιμένετε το Πάσχα, ούτε να τα στερηθείτε εάν δεν τρωτε γαλακτοκομικά και αυγά. Σήμερα, λοιπόν, σας δείχνω βήμα βήμα πως να φτιάξετε ένα τσουρέκι στη νηστίσιμη εκδοχή του, που είναι εξίσου αρωματικό, μαστιχωτό στην υφή, λαχταριστό και αφράτο όσο και το τσουρέκι που έχουμε συνηθίσει. Για την ακρίβεια, όσοι το δοκίμασαν δεν κατάλαβαν ότι είναι νηστίσιμο!
Εννοείται ότι ακολουθούμε τη διαδικασία με τα φουσκώματα, όπως τα τσουρέκια που ξέρουμε, οπότε οπότε χρειάζεται αρκετός χρόνος. Σας εγγυώμαι. όμως ότι το αποτέλεσμα, αξίζει!
Tips:
1. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για τσουρέκια για να φουσκώσει και να αποκτήσει τη μαστιχωτή και ελαστική υφή που θέλουμε να πετύχουμε.
2. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε νωπή μαγιά και το νερό που θα βάλετε για να λιώσει (στο προζύμι) να είναι χλιαρό και όχι καυτό.
Γεύμα Breakfast, Dessert, Snack
Μερίδες 1 τσουρέκι

Υλικά
  

Προζύμι

  • 50 ml χλιαρό νερό
  • 50 γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 κγ μέλι
  • 25 γρ νωπή μαγιά

Τσουρέκια

  • 340-350 γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • 100-120 γρ μέλι
  • 120 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • ½ κγ μαχλέπι
  • ¼ κγ κακουλέ
  • εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

Για την επάλειψη

  • 50 ml νερό
  • 1 κγ μέλι
  • αμύγδαλα φιλε

Οδηγίες εκτέλεσης
 

  • Για το προζύμι, σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 50 ml χλιαρό νερό, το 1 κγ μέλι, τα 50 γρ αλεύρι και τη μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 20' τουλάχιστον.
  • Αφού φουσκώσει το προζύμι, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τα τσουρέκια.
  • Ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, για 20 λεπτά περίπου. Θέλουμε η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα, αν δούμε ότι κολλάει προσθέτουμε με προσοχή 1-2 κσ αλεύρι, όχι παραπάνω.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο ελαφρώς και αφήνουμε τη ζύμη καλυμμένη με μεμβράνη ή πετσέτα για 2 ώρες σε ζεστό μέρος, προκειμένου να φουσκώσει (να διπλασιαστεί).
  • Όταν περάσουν οι 2 ώρες, χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 3 μέρη και ανοίγουμε σε "κορδόνια".
  • Πλέκουμε σε πλεξούδα και το αφήνουμε στο ταψί (στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα) για άλλα 20' να φουσκώσει , καλυμμένο με πετσέτα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το νερό με το μέλι για την επικάλυψη και με ένα πινέλο αλείφουμε το τσουρέκι και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 °C στον αέρα για 30-35' ανάλογα τον φούρνο σας.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 1 ΄-2 ώρες.
  • Τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσουν και τα αποθηκεύουμε.

Σημειώσεις

  • Μπορείτε να κάνετε διπλή δόση για δύο μεγάλα τσουρέκια.
  • Μπορείτε να πλέξετε τα τσουρέκια με όποιον τρόπο θέλετε, εγώ τα έκανα με τρία κορδόνια.
  • Καλό είναι να επιλέξετε ένα μέλι που δεν έχει έντονη γεύση, όπως είναι το ανθόμελο.