Για το προζύμι, σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 50 ml χλιαρό νερό, το 1 κγ μέλι, τα 50 γρ αλεύρι και τη μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 20' τουλάχιστον.
Αφού φουσκώσει το προζύμι, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τα τσουρέκια.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, για 20 λεπτά περίπου. Θέλουμε η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα, αν δούμε ότι κολλάει προσθέτουμε με προσοχή 1-2 κσ αλεύρι, όχι παραπάνω.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο ελαφρώς και αφήνουμε τη ζύμη καλυμμένη με μεμβράνη ή πετσέτα για 2 ώρες σε ζεστό μέρος, προκειμένου να φουσκώσει (να διπλασιαστεί).
Όταν περάσουν οι 2 ώρες, χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 3 μέρη και ανοίγουμε σε "κορδόνια".
Πλέκουμε σε πλεξούδα και το αφήνουμε στο ταψί (στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα) για άλλα 20' να φουσκώσει , καλυμμένο με πετσέτα.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το νερό με το μέλι για την επικάλυψη και με ένα πινέλο αλείφουμε το τσουρέκι και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 °C στον αέρα για 30-35' ανάλογα τον φούρνο σας.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 1 ΄-2 ώρες.
Τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσουν και τα αποθηκεύουμε.