Αρωματική βελουτέ σούπα καρότου με τζίντζερ
Ποτέ δεν πίστευα ότι μία σούπα καρότου μπορεί να είναι τόσο νόστιμη ούτε ότι μπορεί να με χορτάσει. Παρόλα αυτά, με τους κατάλληλους συνδυασμούς υλικών φαίνεται πως με διέψευσα και στα δύο, όταν δοκίμασα αυτή τη βελούδινη σούπα με καρότο, τζίντζερ και λεμόνι! Η πλούσια γεύση της, το υπέροχο άρωμα και η κρεμώδης υφή της θα σας κερδίσει αμέσως! Η πρότασή μου είναι να τη συνοδεύσετε είτε με κρουτόν και 1-2 κουταλιές γιαούρτι είτε με φρυγανισμένο ψωμάκι με γραβιέρα (φρυγανίζουμε το ψωμί ή το περνάμε στο αντικολλητικό και αμέσως ρίχνουμε από πάνω τριμμένη γραβιέρα να λιώσει) για να έχετε ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.
Χρόνος προετοιμασίας 5 minutes mins
Χρόνος μαγειρέματος 30 minutes mins
- 5 καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 1 μικρό πράσο σε ροδέλες
- 1/2 κρεμμύδι (ή 1 μικρό) κομμένο σε καρέ
- 1 μεσαία πατάτα κομμένη σε καρέ
- 10 γρ φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (1-2 κγ)
- 500 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- χυμός & ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1 κσ ελαιόλαδο & εξτρά για το σερβίρισμα
- λίγο λευκό κρασί
- γλυκιά πάπρικα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το πράσο.
Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο, ανακατεύουμε για 2' και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το τριμμένο τζίντζερ, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 25' (ελέγχουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά μας).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το λεμόνι και πολτοποιούμε τη σούπα μας με το ραβδομπλέντερ.
Σε αυτό το σημείο ελέγχουμε αν θέλουμε πιο ρευστή τη σούπα μας, ρίχνουμε με προσοχή λίγο νεράκι μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε.
Αν μας φανεί αραιή, βάζουμε ξανά στο μάτι με ανοιχτό το καπάκι και σιγοβράζουμε ακόμη λίγο.
Σερβίρουμε στα πιάτα, ρίχνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο , φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά λίγο μπούκοβο.
Συνοδεύουμε με κρουτόν και γιαούρτι/τυρί κρέμα ή φρυγανισμένο ψωμί με γραβιέρα.
- Η ποσότητα των υγρών είναι κατάλληλη για την επιθυμητή υφή της βελουτέ σούπας, αλλά αν τη θέλετε πιο αραιή ή πυκνή, δείτε στις οδηγίες τι πρέπει να κάνετε. Να θυμάστε ότι είναι πιο εύκολο να την αραιώσετε παρά να την πήξετε, οπότε προσοχή με την προσθήκη περιττού ζωμού/νερού.
- Μπορείτε να το σερβίρετε για πρώτο πιάτο ή να το συνοδεύσετε όπως προτάθηκε παραπάνω, για να το μετατρέψετε αμέσως σε ένα πλήρες γεύμα.
Καλή απόλαυση!